facebook pixel
Back to top
light

And then there was … light! 1/2

Je hebt verlichting, en je hebt … verlichting!

Bij het kiezen van de juiste verlichting, moet je eerst en vooral de functie achterhalen van jouw lichtpunt.

Gaat er al een lichtje branden?

Je hebt namelijk 3 types verlichting: basis licht, functioneel licht en sfeer licht.

Sommige armaturen geven jou de mogelijkheid om in beide te voorzien.

Basisverlichting of algemene verlichting zorgt er voor dat het licht zich in de ruimte verspreidt. We noemen dit diffuus licht. Deze verlichting geeft voldoende licht, zonder opvallend te zijn. Het moet voor zo weinig mogelijk schaduwwerking zorgen.

Een basisverlichting in een woonkamer of leefruimte zal meestal een plafondarmatuur, uplighter of pendel zijn.

De basisverlichting boven de tafel kan je omvormen tot sfeerverlichting dmv een dimmer. Werk je graag aan de eettafel of lees je er de krant, gebruik dan de basisverlichting. Bij een gezellig dinner met vrienden dim je de basisverlichting tot sfeerlicht.

beeld functioneel lichtPlafondlicht met LED verlichting

Functioneel licht of accentverlichting – het woord zegt het zelf – heeft een bepaalde functie of accentueert een item. Dit kan zijn het belichten van een schilderij of kunstwerk, een leeslamp.
Bij het kiezen van functioneel licht in bijvoorbeeld de keuken moet je erop letten dat de locatie van je lichtpunt juist zit. Soms wordt er teveel gekeken naar de esthetische plaatsing van het lichtpunt. Zorg er voor dat je niet in de schaduw van je licht komt te staan bij het klaarmaken van je eten of bij het afwassen. Heel vervelend, zeker in de wintermaanden als het snel donker wordt.

sfeer licht kantoorsfeer licht woonkamer

Sfeer licht zorgt voor gezelligheid en een knus gevoel in de ruimte. Dit doe je vooral met tafellampjes en vloerlampen. Heb je geen stopcontact in de buurt? Niet getreurd! Verschillende merken hebben reeds op deze nood ingespeeld en creëerden oplaadbare armaturen. MENU heeft reeds verschillende leuke lampjes uitgebracht!

Wist je dat de lampen met lampenkappen terug ‘in’ zijn?
De ‘lampadairs’ van de bomma zijn weer helemaal in de mode 😉

reverse tafel lamptorso tafel lampled lamp salontafel

Alvorens een armatuur te kiezen, moet je dus heel bewust zijn van het type licht dat je wil creëren.

Waar wordt de ruimte voor gebruikt? Voor koken, werken, relaxen, slapen, douchen, opbergen, lezen, tv kijken? Welke sfeer wil je creëren? En wie maakt gebruik van de ruimte? Denk eraan dat een ouder persoon van pakweg 65 jaar veel meer licht nodig heeft dan een jonge twintiger.

Tijdens de maanden oktober en november 2020 geniet je van een mooie korting op de FlowerPot van &TRADITION!